Lunchcafé Stadhuis Goes

Ons Lunchcafé is een gezellige ontmoetingsplaats voor jong en oud. U komt er binnen in een sfeervolle en gezellige ambiance en onze menukaart is uitermate geschikt om er de hele dag iets lekkers uit te kiezen. Van een lekker kopje koffie met misschien iets lekkers erbij tot en met een uitgebreide lunch of koopavondmenu. De ligging in het hartje van Goes is schitterend en er is altijd iets te zien.

slider15

De 7 monumentale stenen kruisgewelven van de voormalige vleeshal vormen de basis van de sfeervolle ambiance in ons Lunchcafé. U kunt plaatsnemen aan de gezellige counter, een tafeltje in een knusse nis of een lange tafel in het midden…….
We hebben plaats voor ongeveer 150 personen en op het terras nog eens 75. Klik hier en ‘loop’ een rondje door de zaak »

Teraas van Lunchcafé Stadhuis Goes

Loopt u door de zaak of gebruikt u onze entree aan de Lange Kerkstraat dan waant u zich in een oase van groen en rust op ons gezellige tuinterras.
Een heerlijke ontmoetingsplaats net in de luwte van de drukke binnenstad. Een klein deel is overdekt wat een heerlijke beschutting geeft op de echte warme dagen. De volhoudende roker kan hier altijd droog aan zijn/haar verslaving blijven werken (binnen zijn we nl. geheel rookvrij).
Even op het terras kijken? Klik dan hier »

Het oude stadhuis

anno1770 Voor de geschiedenis van het Stadhuis van Goes (de naam Goes komt van de kreek “korte gos”, waaraan deze stad ontstond) moeten we terug naar de 14e eeuw. Het stadhuis is begonnen als toren. De rechter toren vanaf de Grote Markt gezien. Een dergelijke verdedigbare toren – ook wel donjon genoemd – was in de roerige 14e eeuw hard nodig. Het duurde immers tot 1417 voor Jacoba van Beieren aan Goes het privilege verleende om muren, poorten en grachten rond de stad te maken.

De toren werd in gebruik genomen als gevangenis (“vanghus”), het zogenaamde gravensteen. Daarnaast diende de toren als waag, een plaats waar goederen werden gewogen. Naast en achter deze toren werden nog verschillende vertrekken aangebouwd. Zo werd er een vleeshal gebouwd, waarin na de laatste restauratie Lunchcafé Stadhuis zich vestigde. De vleeshal was oorspronkelijk vermoedelijk van hout, wat later vervangen werd door 7 grote stenen kruisgewelven. Deze vormen nog altijd de basis voor de huidige ambiance van het lunchcafé.

Verder werden een ontvangstruimte, een vergaderruimte en een vierschaar aangebouwd. In de vierschaar kwamen schout en schepenen bij elkaar om “overtreders” te berechten. In 1390 werd de vierschaar grondig verbouwd. De vierschaar is tegenwoordig in gebruik als trouwzaal. Dat er ooit recht werd gesproken is nog duidelijk te herkennen aan het hek waarachter destijds de overtreders stonden, de plafond-ornamenten en de schilderijen met engeltjes. Ook buiten op de gevel van het huidige stadhuis is het zichtbaar. Daar staan twee beelden, Justitia (gerechtigheid) en Prudentia (voorzichtigheid).
Lees meer over de geschiedenis en neem een kijkje op de bovenverdieping »